Gå til hovedinnhold
For studenter Søk

Munnbind – hva så?

Strektegning av hender under rennende vann og hode med munnbind.
Riktig bruk av munnbind. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet

På NMH skal vi nå bruke munnbind når vi beveger oss rundt i fellesområdene. Det vil si foajeen, biblioteket, kantina, i heiser, trapper og ganger.

Når vi sitter i ro, trenger vi ikke ha på munnbind, men når vi reiser oss og skal ut at av et rom – hvor det fort kan bli trengsel – må vi ha på munnbindet.

Hvorfor må vi være så strenge på NMH?

NMH er en statlig institusjon og regnes som offentlig sted. Så lenge Oslo kommune har påbud om bruk av munnbind på offentlig sted må vi følge det.

Vi har strenge tiltak nå på NMH, men grunnen er at vi ønsker å holde skolen åpen for undervisning på hovedinstrument og øving. Da skolen stengte i mars var dette en stor utfordring for mange, og en slik situasjon ønsker vi å unngå til enhver pris.

Riktig bruk av munnbind

Verdens helseorganisasjon har laget denne videoen om riktig bruk av munnbind.

Munnbind, økonomi og miljøvern

Vi er i gang med å bestille gjenbruksmunnbind til ansatte og studenter, men det tar en stund før de kommer.

Hvis du googler «how to make your own face mask» dukker det opp en del inspirasjon til hvordan du enkelt kan lage munnbind av for eksempel gamle t-skjorter. Det blir mye mer miljøvennlig enn engangsmunnbind, og ikke altfor kostbart.

Munnbind erstatter ikke avstand

Husk at munnbind er først og fremst en beskyttelse for andre. De hindrer dråpene fra munnen å nå andre når vi snakker og ler. Munnbind skal aldri erstatte de viktige smitteverntiltakene, som er 2 meters avstand, håndvask og å holde seg hjemme når man er syk.

Artikler relevante