For studenter
No En
Søk

NMH på skrå: Snorklipp av Lorentzens hjørne

Nærbilde av Anne Lorentzen med mørk bakgrunn

Vi inviterer til vernisage og åpning av det nyetablerte Lorentzens hjørne – et eget hjørne for mangfold på biblioteket.

Privat arkiv Anne Lortenzen

Omtale

Utstillingen og samlingen baserer seg på bøker fra den avdøde kjønnsforskeren og musikeren Anne Lorentzens private bibliotek. Annes partner, Kari Klanderud, donerte etter Annes død over en meter bøker til Lisa Dillan, med tanke om at de skulle få fortsatt liv og inspirere.

– Slike bøker er ikke for én å eie å ha, Annes arbeid og vesen var mangfold i praksis og har betydd en hel del for den kjønns- og mangfoldsdebatten vi endelig ser resultater av i musikklivet i dag. På biblioteket får de nå sin rettmessige plass i tråd med både Karis ønske, og ikke minst Anne Lorentzens vesen, viktige arbeid og forskningsintensjon, skriver Lisa Dillan.

Med sitt nybrottsarbeid og mot, satte Lorentzens kjønnsroller og mangfold på agendaen for musikklivet i Norge, i en tid hvor få andre våget. Hennes arbeider flyttet viktige grenser og satte på mange måter «eneren i takta» for denne forskningen på norsk jord. Lorentzen samarbeidet også med Astrid Kvalbein og andre, som senere har tatt tematikken videre. I dag er kjønnsroller og mangfold en naturlig del av samfunnsdebatten, og oftere et kriterium i tildelinger, i booking og i ordlyd.

Anne Lorentzens boksamling legger grunnlaget for en ny samling i biblioteket. Under katagorien Lorentzens hjørne vil du finne bøker som berører mangfold, kjønn og makt. Majoriteten av bøkene er fra Anne Lorentzens private bibliotek. Samlingen vil etterhvert bli utvidet med nyanskaffelser.

Om Anne Lorentzen

Anne Helene Lorentzen (1963-2013) var komponist, tekstforfatter, musiker, sanger og kjønnsforsker. Gjennom hele karrieren vekslet hun mellom artistlivet og akademia, og hun forsket, skrev, formidlet og debatterte omkring temaet musikk og kjønn.

Anne Lorentzen vokste opp i Harstad, og flyttet til Bergen i 1984. Der tok hun hovedfag i sosiologi med oppgaven Kjønnet eller frikjønnet? Rock som diskursiv praksis ved Universitetet i Bergen. I 2009 tok hun doktorgrad med avhandlingen Fra ‘syngedame‘ til produsent, der hun undersøkte hvordan ny teknologi har gitt kvinnelige artister en mer aktiv rolle i musikklivet. Seinere arbeidet hun som forsker og postdoktor ved Senter for kvinne og kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo. Hun bidro med foredrag ved blant annet Kulturrådets egne konferanser om temaet kjønn, og i den generelle debatten rundt kjønn og musikk. I 2008 kom boken Musikk og kjønn – i utakt i et samarbeid med vår egen rektor Astrid Kvalbein. Musikk og kjønn - i utakt? kaster lys over hvordan kjønn spiller inn i musikklivet. Innfallsvinklene er mange fra podium og platestudio til rekrutteringspolitikk, media og publikumsoppslutning. Ikke minst handler det om kjønnsbilder i musikken selv.

Anne Lorentzen lærte å spille gitar på jenterommet i Harstad. Da hun kom til Bergen ble hun gitarist og låtskriver i bandene Ta Sats, Hypathia og Minx in Mire.

Før solodebuten i 1997 ga hun ut musikkalbumet Rød Ravn i en Blå By med duoen Ravn i 1995, produsert av Jonas Fjeld. I 1996 begynte hun sitt samarbeid med Jan Tore Diesen i Bermuda Triangle som førte frem til utgivelsene Lykkens Narr (1997) og Såre sinn (1999), hvor sistnevnte var basert på tekster skrevet av Hilchen Thode Sommerschild. Anne Lorentzen hadde nå laget sitt eget hjemmestudio der hun var tekniker, programmerer og medprodusent. I tillegg skrev og arrangerte hun sin egen musikk.

I 2006 kom albumet Krim, et album som utelukkende baserte seg på krimtitler, deriblant sporet Drømmefangeren som også var filmmusikk til filmatiseringen av Unni Lindells bok med samme navn. Samme år ga hun også ut EP-en Horizons, med elektronisk musikk skrevet til en fotoutstiling av den finske fotografen Marja Pirilä. Anne Lorentzen skrev og satte opp to helaftens konsertforestillinger: Krim (2006) og Alias Belle Gunnes – en seriemorderske fra Selbu (2009), begge uroppført på Grusomhetens teater i Oslo.

Anne Lorentzen ble født 16. januar 1963 i Tromsø, og døde 3. desember 2013 på Nesodden, etter kort tids sykdom. Hun ble 50 år gammel.

Publisert: 13. sep. 2022 — Oppdatert: 3. nov. 2022