– Jeg har fått så mye hjelp av så mange. Hvis du hadde sagt til meg for et år siden at jeg skulle hit, hadde jeg sagt at det var umulig, aldri verden.
Han endte opp med nesten tre tusen dollar – inkludert tusen fra en anonym giver han fremdeles ikke kjenner identiteten til.
– Hadde det ikke vært for den personen, hadde jeg ikke kunnet kjøpe flybillett.
Da måtte du feire?
– Ja, men det er når det virker lengst unna at du er mest gira. Når det faktisk skjer innser du det mer gradvis. Selv nå som jeg er her, skjønner jeg det ikke helt.
Optimisme
– Jeg vil ikke være på ett sted for lenge, sier Uviwe Caso, som ser på innflytelse fra andre musikalske kulturer som den viktigste delen av sin musikalske reise.
– Jeg vil lære jazz fra så mange kulturer som mulig, oppleve forskjellene og sammenligne. Jo mer vi musikere lytter, utforsker og lar oss påvirke av ulike sounds, desto mer kan vi definere vår egen.
Levan Chkhaidze mistet ikke motet da han mistet masterplassen. Han har allerede søkt på nytt, og skal prøvespille i mars, sammen med andre håpefulle. Drømmen hans er å spille i orkester.
– I Oslo-Filharmonien, for eksempel, sier han med glimt i øyet.
Eduardo Villamizar skal også søke seg inn som vanlig student. Han sier at for venezuelanere er det å komme seg ut av landet øverst på listen. Også for familiene som blir igjen, og dermed kan motta økonomisk støtte. Det er sånn de fleste i Venezuela klarer seg, i følge Villamizar. Det spiller ingen rolle at du er professor eller lege.
– De fleste vil ut. Og de verken kan eller vil reise tilbake.
Han føler seg hjemme i Norge etter bare noen uker, og ramser opp – han har allerede både norske og venezuelanske venner, skolen er super, det er mye bra som skjer. Sammenlignet med situasjonen hjemme, ser han ikke på den digitale hverdagen som noe problem, og han drømmer om å dirigere sitt eget kor, spille kammermusikk og komponere – rett og slett å være en allsidig musiker.
– Jeg føler at jeg kommer til å ha det bra her, sier han og smiler.