For studenter
No En
Søk

Rektors avgangstale til studentene våren 2022

Gratulerer med fullført utdanning fra Norges musikkhøgskole! Se talen med norsk/engelsk tekst, eller les hele talen under her.

Kjære avgangsstudent

Gratulerer med fullført utdanning fra Norges musikkhøgskole!

Enten den er på bachelor- eller masternivå, fra etter- og videreutdanning, og enten du går ut som først og fremst utøvende musiker, sanger eller dirigent, som musikkpedagog, kirkemusiker, musikkterapeut eller med andre kombinasjonskompetanser.

Vi håper at du har hatt innholdsrike, utviklende og gode år på NMH og at du går videre med en bevissthet om at du har ferdigheter og kunnskaper som er verdifull ute i samfunnet.

Da jeg starta på musikkhøgskolen i sin tid, sa en eldre kollega oss den første uka: «Dere tror det er vanskelig å komme inn på musikkhøgskolen, men bare vent til dere skal ut...»

Det var jo kanskje ikke så oppmuntrende sagt (og det er ikke sikkert jeg husker det ordrett). Men det er et poeng at vi på musikkhøgskolen utdanner til et arbeidsliv der mange – dere – i større grad enn andre må skape sin egen arbeidsplass etter studietida. Det gir en sårbarhet som jeg tror at dere som har studert under pandemien er blitt klare over, kanskje skremmende klare over.

Men tro meg: det gir også mange og inspirerende muligheter!

For fast jobb på heltid eller deltid om man kan og vil, for mange spennende kombinasjoner av jobber, og stadig nye sjanser til å variere svaret på spørsmålet om «hva du skal bli når du blir stor».

Vi som jobber her på musikkhøgskolen har i alle fall stor tro på dere, og vi veit at det dere går ut i verden med, det trenger samfunnet vårt – lokal, nasjonalt og internasjonalt. Musikk, kunst og kultur gjør en forskjell – i kraft av den estetiske egenverdien i store verk og framføringer, og som en ressurs i for alle mennesker, alle dager i året.

Den vissheten, om at det vi gjør er viktig, håper vi at du tar med deg ut herfra.

Og så vil vi minne om at Musikkhøgskolen fortsatt har åpne dører for dere som nå får tittelen alumni, og at du alltid er velkommen tilbake – på konserter, kurs og seminarer, på treff med tidligere medstudenter eller for å ta mer utdanning.

Med det ønsker jeg dere en strålende sommer og masse lykke til videre!

Artikler relevante