Muligens en nisjefestival, men the International Trombone Festival- og Association er velkjent for trombonister. Her finner man unge og fremadstormende, så vel som etablerte trombonehelter fra alle verdenshjørner. Nye talenter deltar side om side med sine egne idoler, og ikke minst gjør de bekjentskaper som knytter klodens trombonister sammen til ett miljø.
Velblåst gjeng
Trombonistene på Norges musikkhøgskole leverer på internasjonalt nivå – enda en gang.
Seire på en snor
I 2020 gikk tromboneklassen på Musikkhøgskolen sammen i ITA's Emory Remington Trombone Choir Competition og stakk av med seieren. Opprinnelig skulle de ha spilt vinnerkonsert i Japan i november i fjor. I stedet ble det livestrøm fra Lindemansalen i Oslo.
Også student Gabriel Gjerpe Boezi gikk til finalen som basstrombone-solist. Men skuffelsen da festivalen og reisen ble avlyst, stanset ingen av dem fra å prøve seg enda en gang.
I år har to trombonekvartetter fra Norges musikkhøgskole kommet til finalen – Nordic Trombone Quartet og VEMMA trombonekvartett. Det er første gang i ITAs historie at to kvartetter fra samme skole kommer videre til én finale. Alle medlemmene er bachelorstudenter.
– Og det til tross for at vi har veldig flinke folk på master, understreker andreklassing Elsa-Marie Fåglefelt i VEMMA. De startet da hun gikk i første klasse, og det var lærer og tromboneprofessor Jonas Bylund som samlet dem. Fåglefelt sier de fire unge trombonistene er stolte over å ha kommet så lang så tidlig.
– Tromboneklassen på Musikkhøgskolen er helt fantastisk akkurat nå!
Trombonist og NMH-student
Sisteårsstudent Jón Arnar Einarsson fra Den nordiske trombonekvartetten, er også i finalen som solist i kategorien for tenortrombone. Han sparer ikke på superlativene.
– Tromboneklassen på Musikkhøgskolen er helt fantastisk akkurat nå!
Øving hver dag
Einarssons kvartett, Nordic Trombone Quartet, ble til høsten 2017, da de fire medlemmene begynte studiene sine samtidig. Det er langt mellom årene høgskolen tar opp fire trombonister samme år.
Han forteller at det begynte med en litt provisorisk konsert på et klasserom. Derfra ble det mer og mer samspill mellom de fire, og omsider en fremføring for professor Bylund.
– Han sa at det var mye potensiale, men syntes at vi burde øve hver dag, forteller Einarsson.
Øvingen resulterte i finaleplass både i 2020 og 2021. Til høsten har gruppen kommet inn på en master i kammermusikk, som de skal gjennomføre sammen – som den første trombonekvartetten som tas opp på dette studiet.
På kartet
Prestisjefulle musikkhøgskoler i USA og Europa til tross – for Elsa-Marie Fåglefelt føles det stort å ha etablert seg som en del av toppsjiktet i sitt miljø.
Både hun og Einarsson var med i fjor, og skal spille på finalen i Columbus i Georgia, USA, i juli i år, hvis alt går etter planen.
Hva betyr det å komme så langt i en så anerkjent og velkjent konkurranse?
– Det er et bevis på at jobben vi gjør her leder oss et sted, sier Fåglefelt, – samtidig som det setter Norges trombonemiljø og Musikkhøgskolen på kartet i tromboneverden.
Hun smiler bredt.
– Også gjør det at vi har det veldig bra her!