Gå til hovedinnhold
For studenter Søk

Hjernekraftprisen til Karette Stensæth

Karette Stensaeth pa scenen med blomsterbukett i hendene, og Guro Lind med et innrammet diplom.
Leder av Forskerforbundet, Guro Lind, og professor Karette Stensæth. Bilde: Synne Freberg

Professor Karette Stensæth har blitt tildelt Forskerforbundets Hjernekraftpris for 2023.

Hun får prisen «for sin banebrytende forskning og sitt mangeårige arbeid med musikkterapi i helse- og omsorgsarbeid.»

Karette Stensæth er leder av forskningssenteret CREMAH (Centre for Research in Music and Health) ved Musikkhøgskolen, og har lang erfaring som både musikkterapeut, forsker og underviser.

Det siste året har arbeidet særlig gjort seg offentlig bemerket gjennom serien Demenskoret som gikk på NRK1 våren 2023, og som kommer med en ny sesong i starten av 2024.

«Bak dette ligger et mangeårig, banebrytende forskningsarbeid som har hatt stor samfunnsmessig betydning» skriver Forskerforbundet.

Stensæth har også ledet den norske delen av forskningsprosjektet HOMESIDE, en internasjonal studie av effekten musikk og lesing kan ha på mennesker som lever med demens og deres pårørende. Resultatene ble denne høsten publisert i det renommerte tidsskriftet eClinicalMedicine, del av The Lancet Discovery Science.

Forskerforbundets hjernekraftpris tildeles én eller flere forskere som gjennom sitt kunnskapsarbeid har gitt et betydelig bidrag til samfunnet. Dette er tiende gang prisen deles ut, første gang var i 2014.

Prisen er på 200.000 kroner, samt et diplom av kunstneren Lars Fiske.

Stensæth ble nominert av Anders Eggen i forskningsadministrasjonen ved Musikkhøgskolen. Han er også leder i lokallaget i Forskerforbundet.

Relaterte artikler

Artikler relevante