Én del av arbeidet skal være å øke bevisstheten og kunnskapen om de strukturelle årsakene til skjevheter knyttet til likestilling og mangfold, karriereveier, krav og bedømmingsprosesser, blant annet ved å arrangere seminarer og debatter.
– Kjønns-stereotypiene er sterke i musikkbransjen og utviklingen går forbausende sakte, dessverre også på NMH. Det er for eksempel overvekt av menn på kunstnerisk side og overvekt av kvinner i deler av administrasjonen. Alle de små beslutningene som tas fra dag til dag er tydeligvis ikke nok til å få til rask endring. At vi nå får ressurser inn for å jobbe enda mer systematisk er en gave, sier Astrid Kvalbein.
Hun har i mange år vært engasjert i likestilling i musikklivet og har forsket på kvinner i historisk perspektiv.
– Det er sterke strukturer som regulerer dette. Men det er en heldig utvikling på gang på NMH, og det er denne utviklingen vi håper å booste med dette prosjektet, supplerer Sidsel Karlsen, som er prosjektleder og leder for høgskolens utvalg for mangfold og likestilling.
Karlsen har også vært involvert i flere forskningsprosjekter med mangfold som tema, blant annet prosjektet Musikalsk gentrifisering og sosiokulturelle forskjeller.