Gå til hovedinnhold
For studenter Søk

Studentleders tale ved semesteråpninga 2023

Mitra Fagerli Rahman på talerstolen i Lindemansalen pyntet til fest.

Her kan du lese hele talen studentutvalgsleder Mitra Fagerli Rahman holdt på åpningsseremonien i Lindemansalen 28. august.

Jeg er glad for å ønske velkommen til et år spekket med ekstraordinære begivenheter og feiringer! Vi feirer 50 år og hver og en av dere er med på å lage historie!

Til dere alle vil jeg si at i alle feiringer av Norges musikkhøgskole og hverandre, håper jeg dere feirer dere selv først. Ta din plass i din egen utdanning, alt dette er for dere som studenter, og jeg håper dere har det veldig gøy, både på øvingsrommet og forhåpentligvis med mange nye venner.

– Hadde ingen anelse om hva som kom

Forrige uke var dere som er nye studenter på NMH gjennom en uke, fullpakket med musikk, informasjon, sosiale aktiviteter og mange nye venner. Det er mengder med informasjon og mye å ta med seg videre, tips og triks som skal vare dere hele studiet. Jeg må innrømme at jeg ikke husket så mye etter oppstartsuken min, jeg skulle jo bare studere, men i løpet av første året her på NMH, og egentlig også gjennom hele studiet mitt har jeg vært takknemlig for at alt ble belyst så tidlig i studiet for jeg hadde på mange plan ingen anelse om hva som kom meg i vente.

To ekstremt fine år, mange gode venner og et studie som passet meg bra, men jeg visste jo ikke hvem jeg var. Slik som sikkert mange av dere begynte jeg på Norges musikkhøgskole som tenåring og rett fra videregående. Det ble rett og slett slik for meg at jeg hadde en idiotsikker plan for studiet - 4 årig bachelor på NMH, men ingen plan for det å gå fra tenåring til voksen.

Hvert år har jeg startet studier ved NMH som en annen enn året før, hver måned endret jeg meg som menneske, mens studieprogrammet ikke endret seg, gjorde jeg det hele tiden. Hva annet kan man forvente som tenåring, når frontallappen ikke er ferdig utviklet enda?

Dere virker som ordentlige, hyggelige, og engasjerte mennesker. Og jeg gleder meg til det neste året, og bli kjent med resten.

Mitra Fagerli Rahman

– Ta plass i eget studium

Dere har kastet dere ut i en ny del av livet, uansett om du kommer rett fra videregående, skal begynne master eller årstudium, kanskje du er på din andre eller tredje master, ferdig utdannet ingeniør og ville gi musikken en sjanse. Uansett, hva historien er er denne forandringen en BIG DEAL!

Mitt tips til dere er å ta plass i eget studium. Det er ditt, NMH er deres “vessel”, som dere kan bruke som dere vil! Jeg har kjent veldig på at å ta eierskap over studiet mitt ved NMH har vært ekstremt viktig! Jeg har fått ny lærer vært eneste år, det har vært skifter jeg ikke har vært klar for, endringer som har variert studiet mitt, uten at jeg egentlig har hatt styring over det. Og man kan ikke vite hva som kommer rundt neste hjørnet, så da har det vært utrolig viktig for meg å ta eierskap over hva studiet mitt innebærer – rett og slett skape mitt eget studium innenfor NMH, ved å ta i bruk alle ressurser mulig. Jeg håper virkelig dere finner den gleden i å skape, selv utenfor hovedinstrument-timene, og ser på NMH som en gave, for det er det virkelig, og jeg håper dere tar deres plass i studiet på NMH.

I fadderuken har jeg blitt kjent med nye både bachelor og masterstudenter, og jeg vil si til dere at jeg er svært takknemlig for å ha blitt kjent med mange av dere. Dere virker som ordentlige, hyggelige, og engasjerte mennesker. Og jeg gleder meg til det neste året, og bli kjent med resten. Dere kommer til å klare dere kjempebra her på huset! Jeg har virkelig stor tro på det neste året!

– Hele verden din innenfor disse to bygningene

Jeg har tenkt mye på hva jeg burde si, hva jeg gjerne skulle ha hørt, og hva jeg tenker dere hadde hatt nytte av. Det har vært vanskelig å finne gullkorn, men til slutt kom jeg på noe:

Jeg husker svært godt hva Ståle, kommunikasjonssjefen her på huset, sa til meg etter en konsert en gang. “Ja, det er vanskelig å komme inn på NMH, men det er enda vanskeligere å komme seg ut”. Og det er noe der, plutselig er hele verden din innenfor disse to bygningene. Venner og kolleger er blitt synonymer, auditoriet, forelesninger, lesesal, sosialt samvær, til og med dager hvor alle måltid, skjer på samme sted. Det er vanskelig å komme seg ut. Hobbyene mine gikk i vasken første året her, jeg fokuserte på studiene, på bratsj-spill, som var utrolig artig og det var jo det jeg ville gjøre, og på EXMUS, hvordan skaffe seg samspillsgruppe som varer, og alt som hører til det klassisk utøvende studiet jeg går på. Men jeg ble utbrent, fort, jeg hadde jo plutselig ikke tid til å trene, male og danse, det var ikke noe sted å gå tur, dro bare på café da jeg hadde hatt en tung dag, dårlig øvedag eller en dårlig time. Jeg sluttet faktisk å gjøre alt som ikke handlet om bratsj og musikk.

Og jeg vet det, det er ekstremt kleint og kliché å gi nye studenter rådet: “ta vare på dere selv” pulle opp med Maslows behovspyramide og fortelle dere hvordan ikke være student. Så jeg skal unngå det, rådet jeg vil gi til dere, er: “kom dere ut”, ta pauser fra arbeidsplassen, studieplassen som NMH ofte blir. Dere er først og fremst mennesker, deretter musikkstudenter. Ei lita “et dukkehjem” referanse.

På NMH gjør en hobbyen sin til en karriere.

Mitra Fagerli Rahman

På NMH gjør en hobbyen sin til en karriere, en har lyst til drive med det som gir en glede, for meg ble det ikke bare en karriere men det ble hele livet.

Dere kommer til å få dere mange ekstremt gode venner på huset, forhåpentligvis som kommer til å vare, og det unner jeg dere alle. Ta med disse vennene å gjør noe annet enn å studere en gang i blant - det fortjener dere!

Mitra Fagerli Rahman på talerstolen i Lindemansalen pyntet til fest.

Oversatt fra den engelske delen av talen

NÅ, til alle internasjonale studenter, jeg har sikkert tatt med dere med alt bablingen på norsk.

Velkommen til Norge! Du har sannsynligvis mange grunner til å flytte hit, men uansett årsak – å flytte til et nytt land kan være skummelt, og jeg håper du synes det er spennende også.

I dag gjør samfunnet det vanskelig å få venner i utlandet. Den nye studieavgiften for studenter utenfor EU og EØS som ble innført i fjor har vært tøff for alle, alle universiteter og utdanningsprogrammer taper på å hindre internasjonal kontakt. Men for oss, ikke bare som utdanningsinstitusjon, men også som kulturinstitusjon, mister vi mange veier til andre kulturskatter og muligheter til å utveksle kunnskap og musikk. Og det er slik musikkverdenen kan utvikle seg.

Jeg spurte Paul – internasjonal masterstudent 2. år, hva internasjonale studenter kunne ha nytte av å høre første dag på NMH. Han sa "ta et lite skritt ut av komfortsonen din, og Norge vil belønne deg!". Så jeg vil oppmuntre deg i år til å ta et lite skritt utenfor komfortsonen din. Det er utdanning og sosiale muligheter til å få venner og møte nye mennesker.

Samfunnet gjør det veldig vanskelig å få venner i utlandet, og vi kan ikke akseptere det. Det er supervanskelig å være internasjonal uansett hvor du er, enten du er på utveksling eller begynner på bachelor eller master. Du har flyttet til et nytt land og en ny by, og jeg håper dine norske klassekamerater ønsker deg velkommen og hjelper deg med det nye språket og våre beryktede sosiale koder. De kan virke skumle, men jeg lover deg at nordmenn er hyggelige mennesker når du først blir kjent med dem.

Kjære alle studenter! Jeg har babla om mange ting, det er to ting jeg vil at du skal huske.

  1. Du er på NMH, det er mange muligheter hør, ta eierskap over dine egne studier og bruk dem de resursene du finner!
  2. Ta et lite steg utenfor komfortsonen din, og vær åpen for å møte nye mennesker.

Jeg har snakket med lenge, jeg håper du får et fantastisk år på NMH, feirer jubileet sammen med å feire dere selv!

Takk for meg!

Artikler relevante