Gå til hovedinnhold
For studenter Søk

Utøver og komponist? Ja takk, begge deler!

Pianist titter opp bak et stort, åpent flygel
Fra Serendip-festivalen 2020.

Det blir stadig mer aktuelt å kombinere utøving og komposisjon. Musikkhøgskolen åpner nå for kombinert studium i andre avdeling. – Et helt nytt studietilbud, sier en svært entusiastisk fagseksjonsleder Mats Claesson.

Delt hovedområde er et flunkende nytt tilbud – kun for musikkhøgskolestudenter. Her vil du ha to likestilte studieretninger – hovedinstrumentet ditt kombinert med komposisjon. Tilbudet føyer seg inn i en voksende rekke alternativer for allsidige musikere.

Fra renessansemenneske til spesialist – og tilbake?

«Det sies at Mozart var forut for sin tid. At han var en ny type musiker, en som behersket mer enn bare det å spille et instrument. At han komponerte, dirigerte og var solist på sine egne konserter.»

Det skrev rektor Peter Tornquist i Norges musikkhøgskoles årsrapport for 2018. Det individuelt skreddersydde, frie kandidatstudiet (FRIKA) satte søkerrekord samme år.

Videre skriver Tornquist at tanken om multitalentene og geniene gikk tapt et sted på veien. Idealet var ikke lenger renessansemennesket, men den smale spesialisten. Er det en trendforandring vi nå er vitne til?

Økt interesse

Siden 2018 har flere kombinasjonsstudier kommet til: Det frie masterstudiet (FRIMA) som en videreføring av FRIKA, og talentutviklingsprogrammet TUP kombi, for ungdom mellom 13 og 19 år. Studiet NoCom, Den komponerende musiker, primært for jazzstudenter, har allerede eksistert i en årrekke.

Studentenes etterspørsel er en viktig del av grunnen til at tilbudet utvides, og som fast konsertgjenger i Musikkhøgskolens saler, kan man få inntrykk av at det komponeres som aldri før. Både jazz, folkemusikk- og klassiske studenter spiller gjerne egne verker. Det er all grunn til å tro at delt hovedområde kan forvente høye søkertall.

Praktisk informasjon

Rune forteller

Komposisjonslærer Rune Rubne inviterer personlig til å søke på delt hovedområde, i videoen under.

Kontakt

Artikler relevante