Gå til hovedinnhold
For studenter Søk

Tips til å møte vinteren

Sola går ned og lyser opp skyene. Mørketid i november. Utsikt. Oslo ligger i mørke.
Mindre sol på høsten kan påvirke stemningsleie og gjøre deg mer nedstemt. Foto: Ingrid Holst Sollie

Vinteren i Norge er lang. Noen opplever dette som en tyngre periode mens andre synes det er deilig med vinteraktiviteter og sofakos. Det er ikke uvanlig å kjenne seg mer sliten og nedstemt på denne tiden av året.

Tips til hvordan du takler mørketida

1. Variert stemningsleie

Når vi får mindre tilgang til sollys, forsvinner vår beste tilgang på D-vitamin. Det kan påvirke stemningsleie og gjøre deg mer nedstemt. Vitaminet har flere viktige funksjoner for kroppen vår og kan beskytte oss mot flere sykdommer, blant annet influensa. Et lavt D-vitamin nivå i kroppen kan også gi symptomer på depresjon. Ta derfor tran (omega 3 + vitamin A - D-E) hele året og ekstra vitamin D i måneder med R (september til og med april).

2. Dagslys forebygger nedstemthet

Et godt forslag til selvhjelp er å gå en tur midt på dagen mens det er dagslys, gjerne i lunsjen. Mangel på lys får hjernen til å tro at det er natt. Dette gjør oss mer slitne. Ta med deg en kollega eller venn og gå en rask tur!

3. Viktig å få nok søvn

På denne tiden av året har mange behov for mer søvn. Hormonet melatonin styrer døgnrytmen vår og skilles ut om natten. I mørketiden skiller hjernen ut mer melatonin. Det kan gjøre oss trøttere.

4. Inviter noen hjem

Mange av oss søker oss mer innendørs på denne årstiden og blir dermed mindre sosiale. Noen opplever dette som en god avveksling, men husk at det å være sosial kan forebygge nedstemthet.

5. Snakk sammen

Husk at du kan bety en forskjell for noen andre. Vær åpen for å prate med en som trenger det. Du trenger ikke løse den andres problemer, men det kan være helt avgjørende at du har et lyttende øre.

Musikerhelse

På siden musikerhelse (student.nmh.no) finner du informasjon om hva NMH kan bidra med, også lenker til tilbud og kurs hos SiO Helse. Husk også at både studenter, stipendiater og ansatte har rabatt på SiOs treningssentre.

Tips, tilbud og tjenester

Stort rødt hjerte.

Artikler relevante