Soá er et flunkende nytt band, som ifølge NRK bare har møttes fysisk et fåtall ganger. Påskeaften debuterte de med sin første offentlige konsert, på Sámi Grand Prix (SGP) på NRK1, med låta «Áiggi mielde». I bandet finner du sanger Ellinor Skartland og komponist og pianist Andreas Gundersen fra Tana, sammen med slagverker David Cariano Timme fra Oslo/Portugal. Og til tross for samisk musikk har bandet fått portugisisk navn – Soá, som betyr «klinger» eller «lyder.»
– En seier for samisk kultur
Bandet Soá kapret påskeaften en andreplass i Samisk Grand Prix. To av de tre musikerne har klassisk bakgrunn fra Norges musikkhøgskole.
Fra klassisk til pop
Både Gundersen og Cariano Timme er alumner fra Norges musikkhøgskole. De studerte henholdsvis komposisjon og slagverk, begge med vekt på samtidsmusikk.
Slagverker Cariano Timme understreker at han naturligvis ikke har den samme tilknytningen til området og kulturen slik bandkollegene hans har, men at han absolutt forstår hvorfor akkurat SGP i år er så viktig for den samiske kulturen.
– Det synes jeg er faktisk viktigere enn plasseringen vi fikk, konstaterer han, og legger til: – For meg har det vært en opplevelse i seg selv å kunne oppdage og bli bedre kjent med kulturlivet i Sápmi, og ikke minst å få så bra respons på det vi holder på med.
Han forteller at de fleste fra produksjonen deres har tilknytning til Musikkhøgskolen.
– Jeg synes det var stas at både Andreas og jeg har bakgrunn som klassiske musikere, og hvordan de ferdighetene vi har lært oss derfra kan overføres til produksjon av popmusikk.
Kraft
Ifølge bandet handler låta om at man blir sterkere og klokere hvis man tar tida til hjelp, og låta skal gi lytteren både kraft og glede. Det passer godt med at både Skartland og Gundersen kaller det utrolig stas å debutere på den viktigste scenen i Sápmi – SGP i Kautokeino.
– Det er en stor seier for samisk kultur at en slik begivenhet, som har vart i over 30 år, endelig får et større publikum utenfor Sápmi.
Komponist og låtskriver i Soá
– Den samiske musikkonkurransen har aldri før vært så stor eller blitt direktesendt i beste sendetid, så dette var det kult å være med på! sier vokalisten.
– Som låtskriver er det en utrolig fin arena og få eksponert musikken sin for hele Sápmi, og nå hele Norge, mener Gundersen. Han skryter oppriktig av de andre deltakerne. – For å være ærlig er alle deltakere på SPG 2022 vinnere, og det er en stor seier for samisk kultur at en slik begivenhet, som har vart i over 30 år, endelig får et større publikum utenfor Sápmi.